OLED VS QLED: Ποιες οι διαφορές στις δύο τεχνολογίες;


Στην αναζήτηση σας για μια τηλεόραση ή monitor , θα βρεθείτε αντιμέτωποι με δύο παρόμοιους όρους : OLED και QLED. Ακόμα και ο τρόπος που γράφονται είναι παρόμοιος. Το μόνο που αλλάζει στην ουσία είναι ένα γράμμα. Αυτό το γράμμα ωστόσο κάνει και την τεράστια διαφορά και πρόκειται για δύο διαφορετικές τεχνολογίες.

Τι σημαίνει QLED και OLED;

O αναγραμματισμός της QLED είναι Quantum Light Emitting Diode. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μια τηλεόραση QLED είναι ακριβώς όπως μια τηλεόραση LED με την διαφορά ότι χρησιμοποιεί νανοσωματίδια που ονομάζονται κβαντικές κουκίδες που υπερφορτώνουν την φωτεινότητα και το χρώμα.
H ονομασία OLED της οποίας ο αναγραμματισμός είναι Organic Light-Emitting Diode, χρησιμοποιεί οργανική δίοδο εκπομπής φωτός. Τα οργανικά στοιχεία της τηλεόρασης OLED ανάβουν όταν τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό και σε αντίθεση με τις LED, οι OLED είναι εξαιρετικά λεπτές, εύκαμπτες και εκπληκτικά μικρές. Έτσι, η οθόνη της τηλεόρασης καταλαμβάνεται από εκατομμύρια μεμονωμένα pixel, που ανάβουν και σβήνουν εντελώς ανεξάρτητα (αυτοφωτιζόμενα pixels).

OLED VS QLED

Τώρα που ορίσαμε τις δύο αυτές τεχνολογίες, θα εξετάσουμε επιμέρους κάποια βασικά χαρακτηριστικά που εντοπίζονται διαφορές

Μαύρο και Αντίθεση


Αν σε ένα μόνιτορ το μαύρο αποδίδεται όσο πιο σκούρο γίνεται, η αντίθεση επιτυγχάνεται όπως πρέπει ακόμα και αν τα χρώματα δεν έχουν το μέγιστο βάθος. Η OLED έχει επιτύχει πλήρως αυτή τη δυνατότητα καθώς έχει την ικανότητα να διαθέτει εντελώς μαύρο χρώμα όποτε το χρειάζεται, λόγω των αυτο-φωτιζόμενων pixel. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να "απενεργοποιείται" κάθε μεμονωμένο pixel όποτε εντοπίζει μαύρο. Οι τηλεοράσεις QLED , αντίθετα, αναγκάζονται να μειώσουν τον οπίσθιο φωτισμό LED και να μπλοκάρουν το υπόλοιπο φως, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει τέλεια, ειδικά στο μαύρο χρώμα.

Νικητής: OLED

Φωτεινότητα

Στην εκπομπή της φωτεινότητας φαίνεται πως υπερισχύει το πάνελ QLED. Τα μεμονωμένα εικονοστοιχεία που εκπέμπουν φως στην OLED , απλά δεν μπορούν να παράγουν την ίδια ποσότητα φωτός. Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουμε ότι είναι προτιμότερο, επειδή η OLED μπορεί να επιτύχει την ίδια αντίθεση με λιγότερη φωτεινότητα. Ωστόσο, σε καλά φωτισμένα περιβάλλοντα ή όπου υπάρχουν πολλές ροές φωτός της ημέρας μέσα από τα παράθυρα, οι τηλεοράσεις QLED είναι πιο ορατές - ειδικά αν παίζετε περιεχόμενο HDR υπό αυτές τις συνθήκες.

Νικητής: QLED

Οπτική γωνία

Με τις οθόνες QLED, η καλύτερη οπτική γωνία θέασης εξασφαλίζεται αν παρακολουθείτε από το κέντρο και μόνο, και αυτό διότι η ποιότητα της εικόνας στην φωτεινότητα, στο χρώμα και την αντίθεση μειώνεται όταν ο θεατής βρίσκεται δεξιά ή αριστερά, πάνω ή κάτω. Οι κατασκευαστές της QLED έχουν καταβάλει πολύ προσπάθεια ώστε να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, ωστόσο παραμένει αισθητή.

Νικητής: OLED

Τιμή

Κάποτε, οι τηλεοράσεις QLED θα κέρδιζαν εύκολα σε αυτή τη κατηγορία, αλλά οι OLED έχουν μειώσει τόσο το κόστος και από τη στιγμή που μιλάμε για όλα τα premium, οι συγκρίσιμες τηλεοράσεις QLED κοστίζουν περίπου το ίδιο (ή περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος ). Το 2020 θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά, ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ. Θα δούμε περισσότερες τηλεοράσεις OLED από διάφορες εταιρίες που «δανείζονται» το πάνελ της LG , οι οποίες θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη μείωση των τιμών για τις OLED.

Αν έχετε κάνει έρευνα αγοράς και βλέπετε τις τηλεοράσεις QLED ως πιο οικονομικές - και μερικές από αυτές είναι απίστευτα προσιτές - λάβετε υπόψη ότι σε αντίθεση με την OLED, υπάρχει μεγάλη γκάμα ποιότητας εικόνας σε μόνιτορ ή τηλεοράσεις QLED, επειδή υπάρχουν πολύ περισσότερες μεταβλητές στο σχεδιασμό τους, στην επεξεργασία εικόνας καθώς και στη δημιουργία. Μόνο οι τηλεοράσεις QLED υψηλής ποιότητας ανταγωνίζονται την ποιότητα εικόνας OLED.

Νικητής: QLED

Κατανάλωση ενέργειας

Όπως γνωρίζετε τώρα, τα πάνελ OLED δεν απαιτούν ακραίο φωτισμό. Οι οπίσθιοι φωτισμοί των πάνελ QLED καταναλώνουν αρκετή ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι οι τηλεοράσεις OLED είναι εγγενώς πιο ενεργειακά αποδοτικές. Εκπέμπουν επίσης λιγότερη θερμότητα από τις τηλεοράσεις QLED.

Νικητής: OLED

Όπως βλέπεται, οι δύο τεχνολογίες παρουσιάζουν τα δικά τους πλεονεκτήματα . Με το πέρασμα των χρόνων οι τεχνολογίες θα εξελίσσονται ακόμα περισσότερο και δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμα και το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων με τα καλύτερα χαρακτηριστικά της κάθε τεχνολογίας.


 Technologia twitterTechnologia facebookTechnologia youtubeTechnologia linkedinTechnologia instagram

Τεχνολογική Συστημάτων Α.Ε.

Πιστοποιημένη κατά ISO

Ακολουθήστε μας

Technologia twitterTechnologia facebookTechnologia youtubeTechnologia linkedinTechnologia instagram